Littekens


Wat zijn littekens?

Littekens zijn ontsierende en vaak gevoelige huidafwijkingen die ontstaan als de wondgenezing verstoord wordt. Een verstoring kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een infectie, een algehele slechte conditie of en slechte doorbloeding van het gebied. Ook kan de huid teveel collageenweefsel aanmaken, er ontstaat dan een verdikt litteken. Een litteken kan ook ingetrokken zijn, of verkleefd zitten aan de onderliggende weefsels.

Niet alle littekens geven klachten. Als een wond(je) normaal geneest, kan er een ‘gewoon’ litteken overblijven in de vorm van een smalle streep. Na verloop van tijd kan de streep wit van kleur worden of juist donkerder door een sterkere pigmentvorming op die plek. We onderscheiden verschillende soorten littekens. Acné geeft andere littekens dan bijvoorbeeld een operatieve ingreep. De littekens kunnen ontstaan tijdens de genezing van operatiewonden, brandwonden, vaccinaties, tatoeages, piercings of acné.

Er zijn diverse huidtherapeutische mogelijkheden om littekens te behandelen. Dit is o.a. afhankelijk van de ernst, kleur, grootte en hoelang het litteken al aanwezig is.


Welke soorten littekens zijn er?

▪ In de meeste gevallen geneest een wondje normaal. Er blijft een ‘gewoon’ litteken over, een smal streepje. Dit streepje is lichter of donkerder dan de eigen huidskleur.
▪ Acné littekens zijn het gevolg van (heftige) vorm van acné. Typerend zijn de diepe putjes, lichte-, donkere-, of paarsachtige verkleuringen.
▪ Bij atrofische littekens is de huid vaak erg dun, fragiel en ingetrokken.
▪ Hypertrofische littekens zijn brede, roze/rode littekens. Bij de wondgenezing is er teveel weefsel gevormd, waardoor het litteken bovenop de huid ligt.
▪ Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens, maar ze groeien hierbij zelfs over de grenzen van het wondgebied heen.


Welke behandeling is geschikt voor mij?

Wellicht is een van de onderstaande behandelingen geschikt. Tijdens het intakegesprek worden uw wensen en huidconditie samen besproken. Er wordt er een persoonlijk behandelplan op maat opgesteld. Op basis hiervan wordt gekeken welke behandeling het meest passend is. 

▪ Basis microneedling behandeling
▪ Microneedling met SRS serum + masker
▪ Dermaceutic Cosmo Peel 12% / 15% / 18% TCA
▪ Dermaceutic Cosmo Peel Forte