Huidoneffenheden


Wat zijn huidoneffenheden?

Naarmate we ouder worden krijgen we vaak meer oneffenheden op onze huid. De bekendste vormen van huidoneffenheden zijn onder andere: ouderdomswratten, steelwratten, gerstkorrels en dermatosis papulosa nigra. Huidoneffenheden komen ongevraagd tevoorschijn. Meestal komen ze voor in het gezicht, hals, decolleté, oksels en onder de borsten. Mensen die hier last van hebben vinden dit vaak cosmetisch storend. 

Het is meestal niet bekend hoe bepaalde huidoneffenheden ontstaan. Met name over het ontstaan van steelwratjes en ouderdomswratten tast men nog in het duister. Wel wordt gedacht dat genetische aanleg, leeftijd, hormonen, schuring van kleding, overgewicht, contact met sieraden of een slecht genezen wondje een rol kunnen spelen bij het ontstaan van steelwratjes. Bij het ontstaan van ouderdomswratten bestaat alleen de indruk dat mensen die in het verleden veel zijn blootgesteld aan de zon, een grotere kans hebben op het ontwikkelen van ouderdomswratten dan andere mensen. Over dermatosis papulosa nigra weten we alleen dat er waarschijnlijk een erfelijke factor meespeelt. Over gerstekorrels is meer bekend. Een gerstekorrel (milia) is een hard wit korreltje die net onder de huid zit. De holte vult zich met hard geworden talg en verhoornde cellen, waardoor een verstopping ontstaat.


Er zijn twee verschillende behandelmogelijkheden. Dit kan middels coagulatie of cryotherapie. Het soort behandeling hangt af van waar u precies last van heeft en de plek waar de huidoneffenheden zich bevinden. Tijdens het intakegesprek wordt bekeken welke behandeling het meest geschikt is. 


Welke soorten huidoneffenheden bestaan er?

▪ Wratjes
▪ Ouderdomswratten (Verruca Seborrhoica)
▪ Voetwratten (Verrucae Plantares)
▪ Fibromen (Steelwratjes)
▪ Ouderdomsvlekken (Lentigo Senilis)
▪ Zonbeschadigingen (Lentigo Solaris)
▪ Zonneschade (Actinische Keratose)
▪ Bindweefselbultje (Lipoom)
▪ Spider Naevi (spinnenpootjes)
▪ Kersen wratjes 
▪ Teleangiëctastieën


Welke behandeling is geschikt voor mij?

Wellicht is een van de onderstaande behandelingen geschikt. Tijdens het intakegesprek worden uw wensen en huidconditie samen besproken. Er wordt er een persoonlijk behandelplan op maat opgesteld. Op basis hiervan wordt gekeken welke behandeling het meest passend is. 

▪ Coagulatie
▪ Cryotherapie