Cryotherapie


Wat doet cryotherapie met de huid?

Bij Allon Heurkens Huid- en Lasertherapie wordt er gebruik gemaakt van de CryoPen. Met de CryoPen kunnen goedaardige huidoneffenheden worden behandeld waarbij gebruik wordt gemaakt van vloeibaar N2O gas bij –89°C. De direct inzetbare vrieskracht is tot op de millimeter nauwkeurig. Hierdoor wordt ongemak voorkomen omdat omliggend gezond weefsel niet wordt aangetast. Deze veilige behandeling duurt slechts enkele seconden. Voordelen van deze behandeling zijn dat huidoneffenheden zeer nauwkeurig kunnen worden behandeld. Ook is de behandeling veilig, snel en efficiënt uit te voeren. Daarnaast is er geen verdoving nodig en wordt er nauwelijks ongemak waargenomen gedurende de behandeling. 

De CryoPen kan overal op het lichaam ingezet worden, zoals op het hoofd, in het gezicht, hals, decolleté en handen. Tijdens de behandeling ervaar je weinig tot geen ongemak. De huid kan eventueel enkele minuten licht branderig en tintelend aanvoelen direct na de behandeling waarbij het behandelde gebied wat roder en gevoeliger kan zijn. Enkele dagen na de behandeling kan er korstvorming ontstaan en kan het plekje donkerder van kleur worden. Belangrijk is om niet aan de korstjes te pulken of te krabben om littekenvorming en pigmentverschuivingen te voorkomen. De huid heeft tijd nodig om zich te herstellen. Daarom is het uiteindelijke resultaat pas na 14 dagen goed zichtbaar.


Welke indicaties kun je behandelen met cryotherapie?

▪ Wratjes
▪ Ouderdomswratten (Verruca Seborrhoica)
▪ Voetwratten (Verrucae Plantares)
▪ Fibromen (Steelwratjes)
▪ Ouderdomsvlekken (Lentigo Senilis)
▪ Zonbeschadigingen (Lentigo Solaris)
▪ Zonneschade (Actinische Keratose)
▪ Bindweefselbultje (Lipoom)


Contra-indicaties

▪ De behandeling kan niet plaatsvinden op een zongebruinde huid. Ben je recent op (zon) vakantie geweest en ben je zongebruind? Wacht dan minimaal 4 weken voor je een afspraak maakt. 
▪ Tijdens de behandeling mag er geen koortslip aanwezig zijn in het te behandelen gebied. 
▪ Ben je zwanger of geef je borstvoeding? Geef dit vooraf aan. Een groot deel van behandelingen kunnen niet uitgevoerd worden.
▪ Heb je recent Botox, Fillers of Permanente Make Up (PMU) laten zetten in het te behandelen gebied? Wacht dan minimaal 3 weken voor je een afspraak maakt. 
▪ Heb je koorts of voel je je niet lekker? Dan kunnen we de behandeling niet uitvoeren.
▪ Bij gebruik van huid verdunnende medicatie, zoals Roaccutane, het gebruik van Hydrocortison of Hormoonbehandelingen kunnen we helaas niet behandelen. 
▪ Heb je recent een operatie gehad in het te behandelen gebied? Geef dit vooraf aan. Een groot deel van behandelingen kunnen niet uitgevoerd worden.
▪ Heb je recent bestraling ondergaan tegen behandeling van kanker? Geef dit vooraf aan. Een groot deel van behandelingen kunnen niet uitgevoerd worden.
▪ Heb je last van huidbeschadigingen- of infecties zoals eczeem, psoriasis, dermatitis of bijvoorbeeld een diabetische ulcera? Geeft dit vooraf aan. Een groot deel van de behandelingen kunnen niet worden uitgevoerd. 


Frequentie

Na één behandeling zult u doorgaans al resultaat zien. Veelal is voor een op de huid liggende indicatie twee tot drie behandelingen wenselijk voor het beste resultaat. Een vervolgbehandeling is mogelijk na twee tot drie weken.


Nazorg adviezen

▪ Na de behandeling mag je 48 uur niet intensief sporten, zwemmen of naar de sauna.
▪ Tot 4 weken na de behandeling kun je de zon of zonnebank beter vermijden, omdat je huid kwetsbaar is.
▪ Smeer je huid tot 4 weken na de behandeling regelmatig in met een zonnecrème met minimaal SPF30, zoals de SunCeutic.
▪ Mogelijk begint de huid lichtjes te schilferen 2 tot 3 dagen na de behandeling. Trek niet aan deze velletjes! Dit kan donkere vlekken veroorzaken. Breng in dit geval extra moisturizer aan, zoals de K-Ceutic, HyalCeutic of RegenCeutic.
▪ Het schilferen na de behandeling zal ongeveer 5 tot 7 dagen aanhouden, waarna de huid weer langzaam gaat herstellen. 
Krabbel niet aan velletjes of korstjes, dit voorkomt littekenvorming.
Wees lief voor je huid! Ben in de dagen na een behandeling lief voor de huid, niet te hard met een handdoek over het gezicht wrijven of continue aan je gezicht zitten of het behandelde gebied. 
▪ De huid tot 7 dagen na de behandeling niet scrubben.
▪ Het gebruik van thuisproducten met Glycolzuur, Salicylzuur of Retinol staken tot 7 dagen na de behandeling. Na 7 dagen nog last van wat velletjes? Wacht dan ten minste totdat de huid geen velletjes meer vertoont en volledig intact is.